Cleopatra, Siti Kasim tanding di BatuParlimen Batu di ibu negara mungkin menyaksikan penyertaan ramai calon dalam pilihan raya umum ke-15 (PRU) bulan depan.

Ketika PKR belum memutuskan sama ada membariskan penyandangnya P Prabakaran atau orang lama parti Tian Chua, dua lagi pihak sudah menyatakan hasrat masing-masing.

Mereka ialah peguam dan aktivis popular Siti Zabedah Kasim dan ahli perniagaan Nur Fathiah Syazwana yang lebih dikenali sebagai Cleopatra.

Prabakarandan dan Tian Chua setakat ini menyuarakan kesediaan bertanding di Batu, yang secara tidak langsung dilihat mencetuskan ketegangan dalam parti.


Tian Chua memenangi kerusi Batu pada 2013 dengan majoriti besar 13,284 tetapi hilang kelayakan bertanding dalam PRU 2018.

Setahun selepas itu, Mahkamah Tinggi memutuskan nyah kelayakan terhadap Tian Chua sebagai tidak sah, membolehkan dia bertanding lagi dalam pilihan raya.

Sementara itu, penampilan Siti Kasim dibuat sebagai sebahagian dariapada agenda kumpulan yang ditubuhkannya, Gerak Independent.

Dia memberitahu Malaysiakini, dia percaya penduduk Batu lebih memahami perjuangannya berbanding kawasan luar bandar.


Siti terkenal dengan penglibatannya bersama aktivis Orang Asli dalam mempertahankan tanah adat mereka.

Berkaitan Nur Fathiah, Siti menyuarakan kesangsiannya selepas mendakwa dia dilihat bersama beberapa pemimpin MIC di media sosial.

Malaysiakini sudah menghubungi Nur Fathiah dan masih menunggu maklum balasnya.

Sementara itu, Nur Fathiah menggerakkan kempen #ResetBatu yang dilancarkan pada 16 Oktober lalu dan mengumpulkan 26,000 pengikut di media sosial setakat ini.


Sementara itu, bagi BN pula, Batu merupakan kerusi tradisi Gerakan sejak awal. Gerakan kini bersama Perikatan Nasional (PN).

Batu–seluas kira-kira 20km persegi–mempunyai 113,519 pengundi. Ia dijangka menyaksikan 40,000 pengundi baru dalam pilihan raya umum 19 November ini.

Dalam pilihan raya 2018, Prabakaran menang dengan majoriti  24,438 undi.

Dia ketika itu menentang calon Gerakan Dominic Lau Dominic Lau yang mendapat 13,687 undi, calon PAS Azhar Yahya (10,610 undi) dan bebas Panjamorthy Muthusamy (383 undi). – Mkini

 

Join our Telegram Channel
Telegram