Latheefa Beebi Koya sah letak jawatan Ketua Suruhanjaya SPRMLatheefa Koya mengesahkan sudah meletakkan jawatan sebagai ketua Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Dalam kenyataan medianya hari ini, Latheefa berkata beliau menyerahkan surat peletakan jawatan kepada Perdana Menteri Muhyiddin Yassin pada 2 Mac lalu.


Loading...

"Ia keputusan saya sendiri. Spekulasi yang mengatakan saya ditekan (untuk letak jawatan) tida berasas.

"Hasrat saya adalah untuk kembali menjadi pendukung hak asasi manusia," katanya.


Loading...

Tambah Latheefa, beliau bertemu dengan Muhyiddin semalam dan menjelaskan keputusannya kepada perdana menteri itu.

"Kami berbual mesra dan beliau (Muhyiddin) faham pendirian saya," katanya.


Loading...

"Saya juga ambil kesempatan untuk mengucapkan semoga berjaya kepadanya dan kerajaan baru dalam memperbaiki kebajikan dan kepentingan rakyat," tambahnya.

Kata Latheefa lagi, beliau juga sudah berjumpa dan memberi taklimat kepada timbalannya, Azam Baki seta ketua-ketua jabatan SPRM bagi memastikan penyerahan tugas berjalan lancar.


Loading...

Latheefa menyatakan keyakinan teradap pegawai-pegawai SPRM.

"Saya berterima kasih kepada bekas perdana menteri Dr Mahathir Mohamad, rakan setugas di SPRM dan rakyat yang memberi sokongan selama saya menjadi ketua pesuruhjaya SPRM.

"Semoga Tuhan merahmati negara kita," katanya.


Loading...

Peletakan jawatan Latheefa adalah yang kedua membabitkan pegawai kanan kerajaan selepas Tommy Thomas meninggalkan jawatannya sebagai peguam negara pada 28 Feb lalu.

Latheefa dan Thomas dilantik ke jawatan masing-masing selepas Pakatan Harapan (PH) menang dalam PRU ke-14 pada Mei 2018.


Loading...

Sepanjang perkhidmatannya, beliau dikritik kerana dikatakan membuat pendakwaan terpilih terhadap musuh-musuh politik kerajaan Pakatan Harapan, manakala menggugurkan kes-kes membabitkan para pemimpin parti berkenaan.

Latheefa, atau nama penuhnya Latheefa Beebi Koya pernah menjadi Ketua Biro Hal Ehwal Guaman Parti Keadilan Rakyat (PKR). Beliau juga pernah menjadi AJK Angkatan Muda Parti Rakyat Malaysia sebelum PRM bergabung dengan Parti Keadilan Nasional. – Mkini/Bebasnews

ARTIKEL BERKAITAN: Latheefa Koya letak jawatan Ketua Pesuruhjaya SPRM?

Loading...
Join our Telegram Channel
Telegram