Kita mulakan hari baru, tanpa Mahathir, Anwar dan Kit Siang – Bekas Ketua Hakim NegaraPADA 28 Februari 2020, lebih kurang jam 11 pagi, saya menyiapkan rencana saya bertajuk “Melayu Tertipu Lagi” dengan membuat beberapa kesimpulan, antaranya:

Orang yang menggagalkan penubuhan kerajaan Perikatan Nasional (PN) adalah Tun Dr. Mahathir Mohamad.

Dalam peristiwa ini, Tun Dr. Mahathir dan Datuk Seri Anwar Ibrahim sama-sama tidak boleh dipercayai. Diharapkan peristiwa ini akan menyingkirkan kedua-dua mereka daripada arena politik negara.

Loading...

UMNO, Pas, Bersatu (termasuk kumpulan Datuk Seri Mohamed Azmin Ali) hendaklah bersatu teguh. Saya percaya, jika perikatan mereka kuat, parti-parti di Sabah dan Sarawak, MCA dan MIC akan menyertai mereka yang berkemungkinan membolehkan mereka menubuh kerajaan baru.

Tetapi, ini hanya boleh dilakukan tanpa Tun Dr. Mahathir dalam Bersatu kerana beliau tidak boleh menerima UMNO sebagai satu parti.

Pada masa itu, belum nampak penyelesaian krisis itu. Terdapat tiga kumpulan, kumpulan Tun Dr. Mahathir, kumpulan Anwar dan kumpulan Tan Sri Muhyiddin Mohd Yassin yang disokong kuat oleh UMNO dan Pas, masing-masing tidak mempunyai majoriti.

Loading...

Dalam masa 24 jam sehingga petang 29 Februari 2020, kita dengar cerita berbagai-bagai perkembangan; PH mencalonkan Anwar sebagai calon Perdana Menteri kelapan; Anwar dan pemimpin-pemimpin DAP dengan angkuh mengatakan “we have the numbers”; Gabungan Parti Sarawak (GPS) dan Parti Waritan Sabah (Warisan) sekejap diberitakan menyokong Tun Dr. Mahathir, sekejap menokong Anwar dan sekejap menyokong Muhyiddin.

Anwar pula sekejap menyokong Tun Dr. Mahathir, sekejap menawarkan dirinya sebagai calon dan berlagak seperti sudah pasti akan dilantik; Tun Dr. Mahathir yang enggan menerima kekalahan, bermodalkan sokongan GPS dan Warisan, membuat perkiraan dengan PKR, DAP dan Amanah untuk ditonjolkan semula sebagai calon Pakatan Harapan (PH), yang bererti kerajaan PH yang ditamatkannya dengan peletakan jawatannya hendak dihidupkan semula dan Anwar sanggup mengundur diri daripada menjadi calon Perdana Menteri demi menyelamatkan kerajaan PH.

Loading...

Perkembangan yang terakhir disebut itu menunjukkan sejauh mana Anwar dan Lim Kit Siang sanggup berkompromi untuk menyelamatkan kerajaan PH, kerana mereka tahu, jika mereka terlepas kuasa, mereka akan berada dikedudukan yang merugikan.

Akhirnya, pada petang 29 Februari 2020 juga, terbitlah kenyataan Istana Negara yang dengan rasminya mengatakan bahawa Yang di-Pertuan Agong (YDPA) Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah telah berkenan melantik Muhyiddin sebagai Perdana Menteri kelapan.

Kita berhenti di sini dahulu untuk membuat beberapa pemerhatian.

Loading...

Dengan keluarnya kenyataan itu, tamatlah krisis seminggu itu. (Apa yang akan berlaku selepas itu, akan dibincang berikutnya.)

Dengan terlantiknya Muhyiddin sebagai Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir dan Anwar tersingkir daripada perebutan untuk menjadi Perdana Menteri. Mereka akan terus menimbulkan masalah. Itu keistimewaan dan kepakaran mereka berdua.

Diharapkan orang Melayu dan Raja-Raja Melayu sudah muak dengan tindak tanduk mereka dan mengenepikan mereka untuk selama-lamanya.

Loading...
Orang Melayu merasa lega kerana tidak lagi akan melihat kerenah Lim Guan Eng, Dr. Mujahid Yusof Rawa, P. Waytha Moorhy, Theresa Kok, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman, Mohamad Sabu dan lain-lain.

Peletakan jawatan Tommy Thomas memberi nafas lega kepada lebih seribu pegawai-pegawai perundangan, ada yang telah memberi perkhidmatan lebih daripada tiga puluh tahun, menjadi pakar dalam bidang masing-masing, tetapi tidak diberi kepercayaan terhadap kepakaran mereka mereka oleh Tommy Thomas.

Sebaliknya, beliau melantik peguam-peguam swasta dan dibayar upah dengan wang pembayar cukai. Diharapkan seorang pegawai daripada Perkhidmatan Kehakiman dan Perundangan yang kanan, berintegriti, berpengalaman dan berkaliber akan dilantik mengganti beliau.

Loading...

Demikian juga diharapkan seorang pegawai SPRM yang kanan, berintegriti, berpengalaman dan berkaliber akan dilantik menggantikan Latheefa Koya.

Tetapi, sebaik sahaja kenyataan itu diterbitkan, pemimpin-pemimpin PH, diketuai Tun Dr. Mahathir bersama-sama Anwar telah menolak keputusan yang dibuat oleh YDPA. Itu tidak menghairankan. Mereka akan merayu dengan lemah longlai untuk mendapat pengampunan. Mereka terima pengampunan walaupun cara dilakukannya menyalahi prosedur yang ditetapkan oleh Perlembagaan.

Tetapi, apabila YDPA membuat satu keputusan yang tidak menyebelahi mereka, YDPA pun mereka tentang. Ini menunjukkan sejauh mana mereka sanggup lakukan untuk mencapai matlamat mereka. Mereka tidak mempunyai had dan batasan.

Loading...

Perkara 40 (2), Perlembagaan Persekutuan memperuntukkan:

“Yang di-Pertuan Agong boleh bertindak menurut budi bicaranya pada melaksanakan fungsi yang berikut, iaitu:

(a)  melantik seorang Perdana Menteri;”

Perlembagaan tidak menetapkan bagaimana baginda hendak melaksanakan budibicara itu. Tetapi, adalah patut bahawa baginda melantik seorang Ahli Parlimen yang mengikut hemat baginda mungkin mendapat kepercayaan majoriti Ahli-Ahli Prlimen. Jika tidak, undi tidak percaya mungkin akan dibuat dan, jika berjaya, Perdana Menteri itu hendaklah meletak jawatan dan masalah berulang semula.

Loading...

Dalan kata-kata lain, YDPA tidak dikehendaki menemuduga setiap Ahli Parlimen, apatah lagi mengambil kira senarai yang dibuat oleh Tun Dr Mahathir untuk membuat keputusan itu.

Sekarang, keputusan telah dibuat, Perdana Menteri telah dilantik, tidak usahlah mempedulikan apa kata Tun Dr. Mahathir, mahupun senarainya. Jika beliau dan PH tidak berpuashati, mereka bolehlah mengemukakan undi tidak percaya di Parlimen. Itu caranya, bukan mencabar budibicara YDPA.

Bagaimana kedudukan Tun Dr. Mahathir dan Ahli-Ahli Parlimen dalam senarai Tun Dr. Mahathir yang tidak menyokong Muhyiddin dalam Bersatu? Saya ulangi apa yang saya katakan dalam rencana saya “Melayu Tertipu Lagi”, jika mereka tidak mengikut pendirian parti, singkirkan mereka.

Loading...

Pagi ini, saya teruja melihat pemimpin-pemimpin UMNO, Pas dan Bersatu bersama-sama ke Istana Negara untuk menubuh kerajaan baru. Diharapkan ia berkekalan. GPS dan Warisan eloklah berfikir semula dan tidak lagi mengikut Tun Dr. Mahathir ke mana sahaja yang dibawanya. Sudah tiba masanya beliau ditinggalkan atau disingkirkan.

Beliau telah terlalu banyak membuat masalah sepanjang tempoh beliau menjadi Perdana Menteri: menyebabkan krisis Perlembagaan dengan Raja-Raja sebanyak dua kali; menyingkirkan Ketua Hakim Negara, Tun Salleh Abas; menyebabkan UMNO dibatalkan; bergaduh dengan Tun Musa Hitam; bergaduh dengan Anwar; bergaduh dengan Tun Abdullah Ahmad Badawi; bergaduh dengan Datuk Seri Najib Tun Razak; menyerahkan kuasa politik orang Melayu kepada DAP; menyebabkan krisis Perlembagaan lagi sekarang; mencabar YDPA; masuk keluar UMNO entah berapa kali. Nampaknya, selagi beliau ada dalam arena politik, beliau tidak berhenti-henti menimbulkan masalah. Cukuplah.

Kita mulakan hari baru, tanpa Tun Dr. Mahathir, Anwar dan Lim Kit Siang. – MalaysiaGazette

Tun Abdul Hamid Mohamad adalah bekas Ketua Hakim Negara dan pemerhati politik.


ARTIKEL BERKAITAN: LANGKAH SHERATON


Join our Telegram Channel
Telegram