Masa Umno telah berakhir, kata Ketua ArmadaKUALA LUMPUR, 24 Februari - Era di mana Umno dahulu yang merupakan satu kuasa yang perlu disegani sudah berakhir, kata ketua Armada Parti Pribumi Bersatu Malaysia, Wan Ahmad Fayhsal Wan Ahmad Kamal.

Memetik kenyataannya di Utusan Malaysia bahawa Umno sekarang harus menerima bahawa ia bukan lagi kuasa yang kuat dalam lanskap politik negara.

“Situasi politik sekarang memerlukan semua pihak bekerjasama untuk memastikan agenda politik masing-masing dapat dicapai.


"Sekiranya kita tidak bekerjasama, ada kemungkinan kita semua akan berada dalam kerugian dan kalah nanti," katanya dilaporkan dalam kunjungan ke sebuah tempat sukan di Shah Alam, semalam.

Wan Ahmad Fayshal juga mengatakan bahawa Bersatu masih berharap agar Umno bersedia menjadi sebahagian daripada Perikatan Nasional (PN) untuk mengelakkan pertandingan tiga penjuru pada pilihan raya ke-15 akan datang.

Ini berlaku kerana harian yang dilaporkan sebelum ini bahawa Umno tidak akan bekerjasama dengan Bersatu dalam pilihan raya akan datang.


Menurut sumber harian, keputusan ini dibuat semasa mesyuarat Majlis Tertinggi Umno yang diadakan di Janda Baik, Pahang minggu lalu.

"Kedegilan Umno dalam tidak mahu bekerja di bawah PN hanya akan merugikan parti, termasuk menyebabkan Bersatu dan PAS kalah dalam pilihan raya akan datang.

"Jelas bahawa jika ketiga-tiga pihak tidak berdiri bersama, tujuan untuk membentuk kerajaan tidak dapat dicapai," tambahnya. – MalayMail / Cinca

 

Join our Telegram Channel
Telegram