Warganet kecoh apabila rakyat Britain dilantik sebagai Pengerusi Lembaga Getah MalaysiaTimbalan Ketua Setiausaha (Perladangan dan Komoditi) Kementerian Perusahaan Perladangan dan Komoditi (KPPK) Mad Zaidi Mohd Karli dilantik sebagai Pengerusi Interim Lembaga Pengarah Lembaga Minyak Sawit Malaysia (MPOB) untuk terus mengelola lembaga itu.

Dalam kenyataan hari ini, Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi Mohd Khairuddin Aman Razali berkata Raja Idris Raja Kamaruddin pula dilantik sebagai pengerusi Lembaga Getah Malaysia (LGM) berkuat kuasa 15 April selepas perkhidmatan Ahmad Nazlan Idris ditamatkan pada 14 April lalu.

Perubahan di MPOB itu berikutan kenyataan media Ahmad Nazlan yang menolak jawatan pelantikan sebagai Pengerusi MPOB menggantikan Ahmad Jazlan Yaakob yang meletak jawatan.


Sehubungan itu, Khairuddin berkata calon baru bagi jawatan tersebut akan ditentukan semula oleh beliau.

Sebagai tokoh korporat, antara mandat utama yang diamanahkan oleh menteri kepada Raja Idris ialah menyusun kembali hala tuju hartanah yang dimiliki oleh LGM, menyelesaikan isu berbangkit melibatkan lima fasiliti di Sungai Buloh yang masih tergendala sejak beberapa tahun lepas dan pelan strategik baru LGM serta LGM Properties Corporation (LGMPC) sebagai anak syarikat yang menguruskan hartanah termasuk ladang-ladang milik LGM.

Selaku tokoh korporat yang pernah mengetuai Kumpulan Perangsang Selangor Berhad dan TDM Berhad, anak syarikat kerajaan negeri Terengganu, beliau berharap pelantikannya bakal membawa LGM ke mercu tanda pengurusan yang lebih baik dan profesional, berintegriti serta telus berasaskan konsep tadbir urus Rabbani yang ditekankan kepada semua pengurusan tertinggi KPPK serta agensi di bawahnya. – Bernama


Kerakyatan Raja Idris Raja Kamarudin pernah dipersoalkan pada 2012

PETALING JAYA: Soal kerakyatan Raja Idris Raja Kamarudin yang mengetuai dua syarikat berkaitan kerajaan (GLC) milik Negeri Selangor kini menjadi isu yang sedang diperkatakan ramai.

Beliau yang juga adik kepada bloger dan pengendali portal, Raja Petra Raja Kamarudin mengaku bukan lagi rakyat Malaysia.

Sebaliknya, beliau telah mengambil kerakyatan Britain dan masih lagi memegangnya.

Mohd Zin berkata, Raja Idris yang merupakan abang kepada blogger Raja Petra Kamaruddin, disenaraikan dalam laman web rasmi KHSB sebagai isu di Britain.


“Raja Idris adalah rakyat Britain. Timbul persoalan besar kepada beliau yang dipilih untuk menerajui beberapa syarikat GLC yang besar. Kenapa tidak Khalid yang mempunyai latar belakang korporat mencari rakyat tempatan yang berkelayakan untuk menerajuinya,” soalnya.

Raja Idris memberikan maklum bakas bahawa beliau mengakui masih seorang warganegara Britain tetapi menganggap pelantikan tersebut selaras dengan inisiatif negara untuk membawa pulang rakyat Malaysia dari luar negara.

“Saya fikir tujuan penubuhan Talent Corp adalah untuk membawa balik rakyat Malaysia yang meninggalkan negara ini, kemudiannya bekerja dan memperoleh kewarganegaraan baru di negara-negara lain,” katanya sambil menambah bahawa beliau merupakan seorang pengarah bukan eksekutif.

Mohd Zin berkata, timbul rasa tidak puas hati mengenai bagaimana syarikat GLC dikendalikan, termasuk dengan penyikiran beberapa pegawai kanan.


Beliau merujuk kepada pemecatan dua setiausaha syarikat KHSB yang dikaitkan dengan kontroversi ‘kehilangan’ sebidang tanah seluas 234 hektar di Gombak bernilai RM250 juta milik kepada anak syarikat milik penuh KHSB.

Dua pegawai lain turut diarahkan memberikan surat tunjuk sebab.

Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC), Mohd Khalid Atan berkata, ia tidak berlaku adil kepada mereka yang lain sekiranya pelantikan itu bermotifkan politik sambil menambah, keutamaan seharusnya diberikan kepada rakyat tempatan.

“Kenapa perlu percaya orang luar berbanding rakyat tempatan? Ini adalah satu penghinaan kepada rakyat tempatan,” katanya. – MStar

 

Join our Telegram Channel
Telegram