Tanah runtuh: Lebih 20 guru SJKC Mun Choong antara mangsaHulu Selangor: Lebih 20 guru Sekolah Jenis Kebangsaan Cina (SJKC) Mun Choong dari ibu kota dan ahli keluarga mereka, disahkan antara ratusan mangsa tanah runtuh perkhemahan berhampiran Father's Organic Farm, di Gohtong Jaya, awal pagi tadi.

Dipertua Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) SJKC Mun Choong, U Chin Ong berkata, berdasarkan maklumat yang diterimanya setakat ini, beberapa guru yang berjaya diselamatkan pihak berkuasa dihantar ke Hospital Kuala Lumpur (HKL) untuk menerima rawatan.

"Selain HKL, ada guru dipindahkan ke Balai Polis Hulu Yam Bharu untuk menerima rawatan daripada petugas HKL.


"Saya bergegas dari Selayang ke balai ini untuk mendapatkan maklumat terbaru.

"Ada seorang guru wanita bersama bayinya masing-masing menangis ketika dirawat tadi, nasib baik mereka hanya cedera ringan. Saya juga ada bawa susu untuk bayi itu," katanya ketika ditemui di balai terbabit, hari ini.

Chin Ong berkata, guru terbabit bersama keluarga mereka mengambil keputusan untuk bercuti dengan mendirikan khemah di ladang terbabit, selama tiga hari sejak Rabu lalu.

"Mereka berkhemah sempena cuti persekolahan hujung tahun. Mereka patut pulang ke kediaman masing-masing pagi ini.


"Guru terbabit bercuti di ladang itu kerana berasakan kawasan itu selamat dan rata. Ada dua kem di kawasan itu, kejadian tanah runtuh teruk di kem satu," katanya.

Sementara itu, beberapa petugas Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) dilihat membawa beberapa keperluan asas seperti makanan, pakaian, lampin dan selipar untuk mangsa di balai polis berkenaan.

Petugas HKL pula sibuk merawat mangsa dengan memeriksa tekanan darah dan membalut luka mereka. – Hmetro

Please subscribeJoin our Telegram Channel
Telegram