Ciapan Perdana Menteri 'Interkom' jadi tarikan netizenMenteri Air, Tanah dan Sumber Asli, Dato' Dr Xavier Jayakumar hari ini membuat satu ciapan mengucapkan terima kasih kepada Tun Dr Mahathir Mohamad kerana kesudian beliau untuk menyandang jawatan sebagai Perdana Menteri Interim.

Walaubagaimanapun ciapnnya itu menjadi bahan ketawa netizen kerana kesilapannya mengeja 'Interkom' yang sepatutnya 'Interim'.


Loading...

Sejurus selepas menyedari kesilapannya, Xavier terus membuat pembetulan ejaan.

Sebelum ini Ketua Setiausaha Negara Mohd Zuki Ali mengesahkan bahawa Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah telah berkenan melantik Dr Mahathir Mohamad sebagai perdana menteri interim.


Loading...

Katanya, pelantikan itu sementara menunggu seorang perdana menteri yang baru mengangkat sumpah jawatan selaras Perkara 43 (2)(a) Perlembagaan Persekutuan.

“Adalah dimaklumkan bahawa Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong telah berkenan menerima peletakan jawatan Dr Mahathir Mohamad sebagai perdana menteri Malaysia.


Loading...

“Walau bagaimanapun, baginda telah berkenan untuk melantik beliau sebagai perdana menteri interim, sementara menunggu pelantikan perdana menteri yang baru.

“Justeru dalam tempoh ini, beliau akan menguruskan pentadbiran negara sehingga perdana menteri baru dilantik dan kabinet dibentuk,” kata Mohd Zuki menerusi satu kenyataan, lewat petang ini.– Cinca

Loading...
Loading...

ARTIKEL BERKAITAN:

Join our Telegram Channel
Telegram