Roti John: Bukan Mat Sabu, kata setiausaha akhbarBukan Menteri Pertahanan Mohamad Sabu yang membuat jenaka berkaitan nama diplomat asing, kata setiausaha akhbarnya, Amin Iskandar.

Amin berkata demikian sebagai maklum balas berhubung spekulasi bahawa presiden Amanah itu berkata demikian semasa mesyuarat keselamatan baru-baru ini dengan seorang pegawai bernama John.

Selain itu, Mohamad, yang juga dikenali sebagai Mat Sabu, terkenal kegemarannya memasak.

Loading...

"Bukan menteri pertahanan," kata Amin.

"Sekiranya penulis sebut nama menteri, kami akan saman mereka, tetapi mereka tidak namakan menteri," katanya kepada Malaysiakini.

Sebuah artikel yang disiarkan The Star sebelum ini mendakwa seorang menteri kerajaan PH bertemu dengan seorang yang berkedudukan tinggi dari kerajaan negara luar bernama 'John' berbincang mengenai hal ehwal keselamatan.

Loading...

Penulis artikel itu berkata, menteri PH berkenaan mengeluarkan kata-kata: “Nama anda John. Di negara saya ada roti John. Jika anda datang ke negara saya, saya akan masakkan roti John untuk anda.”

Ekoran daripada itu, bekas menteri pertahanan Hishammuddin Hussein mempersoalkan siapa menteri yang dimaksudkan dalam artikel itu.

Hishammuddin juga mempertikaikan kualiti menteri PH yang dilaporkan memberi kenyataan yang menurutnya tidak wajar dikatakan bagi mesyuarat yang membincangkan perkara serius.

Loading...

Menulis di hantaran Facebook beliau, ahli parlimen Sembrong itu menasihatkan kepada menteri PH berkenaan supaya tidak mencalarkan maruah negara jika tidak mampu menggalas tugas sebagai seorang menteri.

“Satu sahaja nasihat saya kepada mana-mana menteri PH, kalau rasa tak mampu banggakan negara, janganlah pula melakukan tindakan yang berupaya mencalarkan maruah Malaysia di mata dunia,” tulisnya. – Mkini

Loading...


Loading...
Join our Telegram Channel
Telegram