100 keluar PKR Kedah, 10,000 bakal menyusul – AzmanKira-kira 100 anggota PKR Kedah, termasuk beberapa ketua cabang, mengumumkan keluar parti itu hari ini, maklum Adun Lunas Azman Nasrudin.

Langkah politik itu dilihat sebagai cubaan untuk melumpuhkan kepimpinan PKR di negeri utara Semananjung.

Azman yang keluar PKR minggu lalu bersama Adun Sidam Robert Ling berjanji menyokong Perikatan Nasional.

Lebih banyak anggota parti, katanya akan mengikut jejak langkahnua dalam beberapa hari mendatang.


Loading...

Keputusan kedua-dua Adun itu menyebabkan keruntuhan kerajaan Pakatan Harapan di Kedah.

Pemimpin PAS Kedah, yang juga Adun Jeneri Muhammad Sanusi Mohd Nor akan mengangkat sumpah sebagai menteri besar baru esok, untuk menggantikan Mukhriz Mahathir.

Pada sidang media di Alor Setar hari ini, Azman berkata langkah keluar parti secara beramai-ramai adalah "manifestasi rasa tidak puas hati" terhadap kepimpinan parti, yang diterajui oleh presiden Anwar Ibrahim.

"Ketidakpuasan ini terhadap pentadbiran dalam PKR bermula sejak pemilihan parti pada 2018," jelas Azman.


Loading...

"Ketika mantan presiden Dr Wan Azizah Wan Ismail memegang peranan kepemimpinan, parti berjalan lancar walaupun ada perbezaan pendapat, kami masih dapat menguruskannya," kata Azman.

Adun Lunas juga mendakwa Anwar tidak memimpin parti dengan cara yang adil dan demokratik, sebaliknya melantik orang yang kalah dalam pemilihan PKR ke dalam kepimpinan parti, manakala pemimpin yang berbeza pandangan dipecat atau dikenakan tindakan disiplin.

Dakwanya lagi, kira-kira 500 hingga 600 anggota PKR dijangka akan keluar parti dalam masa terdekat dan kira-kira 10,000 ahli bakal meninggalkan parti pada minggu-minggu akan datang.

Selain Ling, yang juga ketua Cabang PKR Sungai Petani, pemimpin akar umbi parti yang hadir dalam majlis itu ialah ketua cabang Hashim Idris (Padang Terap), Abdullah Mat Isa (Kuala Kedah) dan timbalan ketua cabang - Rasdan Ismail (Pendang), Mohd Firdaus Yusuf (Sungai Petani), naib ketua cabang Mohd Aziz Shukri (Baling), ketua pemuda Ridzuan Razali, (Padang Serai), Khairul Azmi Rosli (Kulim Bandar Baru), dan Timbalan Ketua Wanita Kedah Norhashimah Hashim.

Rafizi Ramli dilantik sebagai naib presiden PKR walaupun kalah pada pemilihan parti 2018.

Para pemimpin ini merupakan jentera teras parti di wilayah utara, yang berpihak kepada bekas timbalan presiden PKR Mohamed Azmin Ali.

Azmin, yang memulakan 'langkah Sheraton', untuk mendapatkan sokongan Umno dan PAS telah membuka jalan bagi Muhyiddin menjatuhkan kerajaan Pakatan Harapan yang berusia 22 bulan, lantas membentuk kerajaan persekutuan yang baru, Perikatan Nasional pada bulan Mac. – Mkini
Join our Telegram Channel
Telegram