Kempen kibar bendera putih jika putus bekalan makanan dapat sambutanKempen meminta pihak yang terputus bekalan makanan menaikkan bendera putih di rumah masing-masing mula mendapat perhatian.

Kempen menaikkan bendera putih itu bagi memberi syarat kepada orang lain untuk menghulurkan bantuan kepada mereka yang memerlukan bantuan segera.

Tidak jelas bagaimana atau bila kempen itu dimulakan, tetapi semakin banyak berkongsi variasi mesej yang sama sejak petang semalam.

Antara lain, mesej seumpamanya disertakan dengan pesanan agar tidak mengambil tindakan ‘drastik’ dalam menghadapi kesulitan.


"Kepada yang susah, tiada makanan, naikkan #benderaputih di rumah anda, biar orang sekeliling membantu setakat yang termampu.

"Jangan ambil tindakan yang merugikan diri sendiri dan keluarga. Tidak perlu rasa malu. Hanya kibarkan kain putih

Semoga ada yang datang membantu," kata pengguna Twitter @JawaJohor2.

Bendera putih biasanya digunakan ketika konflik bersenjata untuk memaklumkan pihak lawan agar berbincang, atau sebagai tanda menyerah.

Dengan banyak mesej dan poster yang tersebar di media sosial berkaitan kempen itu, rata-rata memuji inisiatif itu sebagai cara yang baik untuk meminta pertolongan.

"Orang memerlukan makanan dan air untuk terus hidup, tetapi masih ada maruah untuk tidak meminta-minta.


"Bendera putih tidak menandakan kekalahan, tetapi merupakan usaha terakhir sebelum rebah," kata pengguna Twitter @projekhitam.

Sementara itu, pengguna Twitter @Ainabill98 mengatakan dia menangis ketika membaca tentang orang-orang yang telah bunuh diri dalam menghadapi kesulitan, dan menambah "Mengibarkan bendera putih adalah alternatif yang sangat baik. Saya harap orang yang berdekatan mengambil berat. "

Kempen meminta pihak yang terputus bekalan makanan menaikkan bendera putih di rumah masing-masing mula mendapat perhatian.

Kempen menaikkan bendera putih itu bagi memberi syarat kepada orang lain untuk menghulurkan bantuan kepada mereka yang memerlukan bantuan segera. – MkiniJoin our Telegram Channel
Telegram