Kabinet ‘lulus’ tanam ganja, ketum untuk tujuan perubatanJemaah Menteri dikhabarkan telah memberi kelulusan dan tidak mempunyai bantahan untuk membenarkan penanaman ganja dan ketum untuk tujuan perubatan, lapor Utusan Malaysia yang memetik kata-kata Timbalan menteri komunikasi dan multimedia Zahidi Zainul Abidin.

Kini beliau meminta kementeriannya berbincang dengan menteri kesihatan Khairy Jamaluddin mengenai cara terbaik untuk meneruskan kelulusan bagi proses penanaman.

“Ini adalah satu perkembangan yang sangat baik dan cerah terutamanya kepada mereka yang terlibat dalam bidang perubatan.


“Sekali lagi saya ingin diingatkan ini bukan lulus untuk minum air ketum sebaliknya untuk tujuan perubatan.

“Masyarakat jangan salah faham, kita luluskan ketum bukan untuk minum tetapi untuk jual kerana dapat ketum dan hemp permintaan yang tinggi di luar negara,” katanya kepada Utusan Malaysia.

Zahidi berkata terdapat permintaan tinggi di luar negara untuk ganja dan ketum kerana kualiti perubatan mereka dan berkata beliau yakin Kabinet akan meluluskan penggunaannya untuk tujuan perubatan.

Dalam satu mesyuarat yang di yang dihadiri oleh Perdana Menteri Ismail Sabri Yaakob, ia turut mengakui industri itu telah berkembang pesat di banyak negara dan bernilai RM60 bilion pada masa ini.


Awal bulan ini, kaukus parlimen mengenai ganja perubatan berkata isu dasar mengenai pembangunan industri ganja dan ketum akan dibangkitkan dalam Kabinet.

Ismail dikatakan memberi respons positif terhadap isu dasar yang dibangkitkan, termasuk isu orang yang menghadapi pertuduhan mahkamah, serta mereka yang didapati bersalah menggunakan ganja untuk tujuan perubatan.

Sebelum ini, Khairy berkata kementeriannya bersedia bekerjasama dengan pemain industri atau ahli akademik untuk menyelidik penggunaan ganja dalam perubatan. – Vocket


ARTIKEL BERKAITAN:

 

Join our Telegram Channel
Telegram