Jika BN menang besar, tamatkan pendakwaan terpilih – ZaidZaid Ibrahim berharap BN dapat mengubah sistem keadilan negara bagi menamatkan amalan pendakwaan terpilih, jika menang dengan majoriti besar dalam pilihan raya umum akan datang.

“...kalau BN boleh menang, kamu ada majoriti besar, kamu boleh ubah semua ini,” kata bekas menteri undang-undang itu.

Katanya, tugas sebagai pendakwa awam juga mesti dipisahkan daripada peguam negara bagi mengelakkan salah guna kuasa dan amalan balas dendam politik berterusan.


Memberi contoh, Zaid berkata pendakwaan terpilih berlaku pada kes Presiden Umno Zahid Hamidi dan bekas perdana menteri Najib Razak.

“(Dalam kes Zahid) duit dari syarikat sama, untuk benda yang sama. Dia bagi kepada A, B, C, D, E (tapi) mereka tak didakwa. Ini pendakwaan terpilih,” katanya dalam rancangan bual bicara  Hello Malaysia. 

Dalam kes Najib pula, katanya, terdapat pendakwaan di New York dan Abu yang menyaksikan hukuman penjara dikenakan berkaitan kes 1MDB.

Bagaimanapun di Malaysia, katanya, pihak pendakwaan hanya menyasarkan Najib.


“Aadakah masuk akal, ibu pejabat penipuan itu di Malaysia, (tetapi) yang mereka nak hanya seorang sahaja. 

“Adakah penipuan sebesar itu, yang digelar kleptokasi terbesar di dunia, kita nak seorang sahaja,” kata bekas pengamal undang-undang itu.

Katanya, dengan membataskan peranan peguam negara, dia dapat menumpukan usaha kepada menasihati perdana menteri dan malah menjawab soalan di parlimen. – Mkini

Join our Telegram Channel
Telegram