Makin ramai golongan muda Malaysia buat hubungan seks, meningkat 2 kali ganda sejak 2016BILANGAN anak muda Malaysia yang terlibat dalam aktiviti seksual meningkat dua kali ganda sejak 2016, menurut tinjauan baru-baru ini.

Menurut Tinjauan Kesihatan Seksual dan Kesejahteraan Intim 2022 yang dibuat bersama lebih 1,000 rakyat Malaysia berumur antara 18 dan 30 tahun, 35.4 peratus daripada mereka telah melakukan hubungan seksual, berbanding 18.8 peratus daripada tinjauan pertama pada 2016.

Dalam kalangan kumpulan ini, 62 peratus mempunyai pengalaman seksual pertama mereka pada usia 22 tahun atau lebih muda.


Ini juga meningkat daripada keputusan 2016, iaitu 42 peratus.

Lebih membimbangkan ialah tinjauan mendapati bahawa 42 peratus anak muda lebih suka melakukan hubungan seks tanpa kondom.

Oleh itu, adalah tidak mengejutkan bahawa satu daripada 20 wanita mengalami kehamilan yang tidak diingini.

Pengasas SPOT Malaysia Siti Aishah Hassan Hasri berkata, anak muda Malaysia kurang keyakinan apabila membeli kondom.

Dia percaya bahawa pemerkasaan adalah penting untuk mereka mengambil langkah proaktif.


"Terdapat pendekatan dan pilihan lain untuk belia, seperti menghubungi rakan mereka untuk mendapatkan bantuan," katanya.

Dia menambah bahawa "pendedahan kepada pendidikan kesihatan seksual dan reproduktif adalah penting untuk mendidik dan mewujudkan kesedaran dalam kalangan anak muda untuk meningkatkan perlindungan seksual, serta mencegah jangkitan seksual (STI) dan kehamilan tidak dirancang."

Dari segi digital, tinjauan itu melaporkan bahawa lebih satu daripada lima anak Malaysia pernah melakukan hubungan seks sebelum ini.

Tinjauan itu dijalankan oleh Durex Malaysia antara April dan Mei (2022). – The StarJoin our Telegram Channel
Telegram