PAS Selangor boikot majlis penyerahan watikah PN, MuhyiddinPETALING JAYA: Hubungan PAS dan Bersatu di Selangor didakwa “semakin dingin” apabila timbul ketidakpuasan hati antara pimpinan parti komponen Perikatan Nasional (PN) itu berhubung pembahagian jawatan peringkat bahagian.

Sumber parti dalam gabungan PN Selangor berkata, pergolakan itu berlaku apabila pemimpin PAS negeri difahamkan tidak berpuas hati dengan pembahagian jawatan ketua PN bahagian membabitkan 22 Parlimen bagi tiga parti dalam komponen itu.

“Di Selangor ada 22 kawasan Parlimen, mengikut perjanjian awal pembahagian bagi jawatan ketua perhubungan PN bahagian adalah sembilan untuk Bersatu, sembilan untuk PAS dan empat untuk Gerakan yang dipersetujui oleh tiga parti dalam PN.

“Tiba-tiba diubah kepada 10 Bersatu, lapan PAS dan empat Gerakan tanpa persetujuan PAS,” katanya sumber itu kepada FMT.


Katanya, susulan keputusan itu beberapa pemimpin peringkat bahagian PAS dikatakan memboikot untuk menghadiri majlis makan malam bersama Pengerusi Perikatan Nasional, Muhyiddin Yassin dan penyerahan watikah ketua badan perhubungan kawasan di sebuah hotel di Shah Alam malam ini.

“Sepatutnya setiap kawasan PAS hantar 30 wakil, termasuk 10 Pemuda dan 10 Muslimat (Wanita). Tetapi sebagai tanda bantahan cuma ketua PAS kawasan saja akan hadir. Sepatutnya lebih 400 wakil PAS akan hadir malam ini tapi yang akan hadir tidak sampai 40 orang,” katanya.

PN Selangor diketuai Mohamed Azmin Ali.

Selangor mempunyai 22 kerusi Parlimen dan 56 DUN yang mana Pakatan Harapan(PH) menguasainya pada pilihan raya umum ke-14 lalu. – FMT

Join our Telegram Channel
Telegram