Calon PH Padang Serai meninggal dunia, tukar jadi PRK?PETALING JAYA: Calon PH kerusi Parlimen Padang Serai M Karupaiya meninggal dunia.

Berita itu disahkan Pengarah Komunikasi PKR, Fahmi Fadzil.

“Saya boleh sahkan beliau meninggal dunia. Saya baru dapat tahu kira-kira 15 minit lalu dan masih menunggu berita lanjut,” katanya kepada FMT.

Tambahnya, Setiausaha Agung PKR, Saifuddin Nasution Ismail akan mengeluarkan kenyataan rasmi berhubung pemergian Karupaiya.


Ketua Polis Daerah Kulim, Redzuan Salleh berkata, Karupaiya menghembus nafas terakhir pada jam 2.27 petang tadi di Hospital Kulim.

“Kami masih belum mengetahui punca sebenar kematian dan kami maklumkan perkembangan terkini. Kami mengucapkan takziah kepada keluarga mendiang,” katanya kepada FMT.

Karupaiya yang mempertahankan kerusi itu untuk penggal kedua berdepan saingan enam penjuru apabila dicabar calon Barisan Nasional, C Sivarraajh, Azman Nasrudin daripada Perikatan Nasional, Hamzah Abdul Rahman (Pejuang), Bakri Hashim (Warisan) dan calon bebas, Sreanandha Rao.

Ahli PKR itu memenangi kerusi Parlimen berkenaan pada pilihan raya umum 2018 selepas menewaskan Leong Yong Kong daripada MCA dan calon PAS, Sobri Osman. – FMT


PETALING JAYA: Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) dijangka menetapkan tarikh baru atau pilihan raya kecil di Parlimen Padang Serai susulan kematian seorang calonnya.

Menurut Peraturan Pilihan Raya (Perjalanan Pilihan Raya) 1981, Peraturan 11(6), SPR boleh menetapkan tarikh baru yang berasingan sekiranya ada calon yang meninggal dunia.

Hari ini, calon Pakatan Harapan untuk kerusi Parlimen Padang Serai, M Karupaiya dilaporkan meninggal dunia pada usia 69 tahun. – FMT

BERITA LANJUT MENYUSUL
Join our Telegram Channel
Telegram