Kad debit, kredit boleh diguna di lima tol mulai September iniKUALA LUMPUR – Kementerian Kerja Raya (KKR) mengesahkan sistem pembayaran terbuka di lima buah tol lebuh raya membabitkan kad kredit dan debit boleh digunakan menjelang September ini.

Menterinya, Datuk Seri Alexander Nanta Linggi berkata, ini bermakna pengguna mempunyai pilihan pembayaran, selain Touch n Go (TNG) yang dilihat memonopoli industri tersebut.

“Lima lebuh raya yang akan guna sistem tersebut iaitu Lebuhraya Sungai Besi, Lebuhraya Baru Pantai, Lebuhraya Bertingkat Ampang – Kuala Lumpur, Lebuhraya Koridor Guthrie serta Jambatan Pulau Pinang,” katanya dalam kenyataan hari ini.


Menurut Alexander, usaha ke arah sistem itu bukan perkara baharu dibincangkan kementeriannya, sebaliknya ia telah dilakukan lebih setahun lalu.

Mengulas lanjut, beliau memberitahu, pelaksanaan sistem itu merupakan inisiatif awal sebelum beralih ke Aliran Bebas Pelbagai Lorong (MLFF) yang kini sedang diusahakan.

Alexander menambah, pelaksanaan penuh MLFF itu akan dilaksanakan secara berfasa selewat-lewatnya pada suku ketiga 2024.


Sebelum ini, Datuk Seri Salahuddin Ayub memaklumkan, satu perbincangan bersama tiga kementerian akan diadakan bagi mengatasi masalah berkenaan.

Ia membabitkan KKR, Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup (KPDN) dan Kementerian Pengangkutan.

Kelmarin, Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim memberi bayangan khidmat monopoli TNG mungkin ditimbang semula kerana dilihat tiada kemajuan meyakinkan dalam sistem itu. –  MG
Join our Telegram Channel
Telegram