Covid-19: Tiada rancangan halang kemasukan rakyat China buat masa ini – Tun MKUALA LUMPUR: Kerajaan tidak akan mengkaji semula pemberian visa 15 hari kepada rakyat China walaupun timbul kebimbangan mereka turut terjangkit dengan koronavirus atau 2019-nCoV, kata Tun Dr Mahathir Mohamad.

Bagaimanapun, menurut Perdana Menteri, rakyat asing yang ingin memasuki negara ini akan melalui pemeriksaan yang ketat sebagai usaha mengekang penularan penyakit itu.

“Pada ketika ini belum lagi, tetapi kita periksa kesemua pelancong yang datang ke negara ini, terutamanya dari China,” katanya kepada media selepas menghadiri Majlis Rumah Terbuka Tahun Baru Cina 2020 di Dewan Perhimpunan China Kuala Lumpur Selangor (DPCKLS), di sini hari ini.


Loading...

Beliau berkata demikian susulan tiga rakyat China yang memasuki negara ini melalui Johor Bahru, disahkan positif koronavirus oleh Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Dzulkefly Ahmad hari ini.

BACA: Kes pertama koronavirus di Malaysia, tiga warga China kini dirawat di Hospital Sungai Buloh

Mengulas lanjut, Dr Mahathir berkata, rakyat negara ini dinasihatkan mengambil langkah berjaga-jaga ketika berada di tempat awam dan pakai topeng muka sekiranya memerlukan. – AstroAwani

ARTIKEL BERKAITAN:


Join our Telegram Channel
Telegram