Habih semua kena juai, Mujahid sindir pencalonan Shafie PMPENDEK komen Naib Presiden Amanah Datuk Seri Dr. Mujahid Yusof Rawa mengenai kenyataan Tun Dr. Mahathir Mohamad mengenai pencalonan Datuk Seri Syafie Apdal sebagai calon perdana menteri pakatan harapan.

Bekas menteri di Jabatan Perdana Menteri itu secara sini berkata dahulu sesuatu keputusan yang diambil akan dibincang lagi. Namun kini sekali berbincang keputusan sudah ada keputusan.

“La ni kalau berbincang dah kata ada keputusan. Dulu kalau dah buat keputusan bincang lagi….habih semua kena juai,” kata Mujahid di Twitternya.

Loading...

Dalam ciapan tersebut beliau berkongsi berita diterbitkan portal Malaysiakini bertajuk ‘Dr. M: Pemimpin DAP, Amanah seteju Shafie calon PM, Anwar dan Mukhirz calon TPM’.

Dalam laporan itu, Dr. Mahathir berkata, cadangan agar Presiden Warisan Shafie Apdal menjadi calon perdana menteri sekiranya Pakatan Harapan (PH) dan sekutunya dapat memperoleh kembali kuasa persekutuan mendapat sokongan pemimpin Amanah, DAP dan Warisan.

Dr. Mahathir berkata, keputusan itu dibuat susulan pertemuan antara beliau dan penyokongnya dari Bersatu dengan pemimpin Amanah, Warisan dan DAP.

Loading...

Jelas Mahathir, pertemuan itu juga mempersetujui agar Presiden PKR Anwar Ibrahim dan Timbalan Presiden Bersatu yang dipertikai, Mukhriz Mahathir akan mengisi dua jawatan timbalan perdana menteri.

“Dalam perbincangan, saya terbuka kepada apa juga cadangan termasuk jika saya tidak dicalonkan sebagai bakal perdana menteri. Antara cadangan yang dikemukakan ialah pencalonan Shafie sebagai perdana menteri.

“Kami sebulat suara bersetuju agar Shafie dinamakan sebagai calon perdana menteri. Saya menyokong penuh cadangan ini. Yang penting ialah kita mempunyai sikap tegas supaya orang tahu mengenai pendirian kita,” katanya.
Mahathir berkata bahawa pertemuan tidak rasmi itu berlangsung di Kuala Lumpur pada 25 Jun.

“Kami juga bersetuju agar Presiden PKR Anwar Ibrahim dicalonkan sebagai timbalan perdana menteri 1 dan Mukhriz sebagai timbalan perdana menteri 2,” katanya. – SMARTIKEL BERKAITAN:Join our Telegram Channel
Telegram