Korea Utara catat kes pertama Covid-19, pesakit bakal dihukumPemimpin Korea Utara, Kim Jong-un telah mengadakan satu pertemuan tergempar bersama pemimpin negara berkenaan selepas seorang rakyatnya dipercayai telah dijangkiti Covid-19, menjadikan beliau pesakit pertama Covid-19 di negara berkenaan.

Menurut laporan media antarabangsa, individu berkenaan merupakan pelarian yang telah lari ke Korea Selatan tiga tahun lalu dan kembali ke negara asal baru-baru ini.

Lebih memilukan, individu berkenaan dilaporkan telah melintasi negara secara haram.

Loading...

Ini adalah kes pertama yang diakui oleh kerajaan Korea Utara di mana mereka tidak merekodkan sebarang kes Covid-19 sebelum ini.

Berdasarkan laporan, Korea Utara telah mengeluarkan arahan lockdown serta kawalan maksimum buat bandar Kaesong, bandar mana kes Covid-19 itu dikesan.

Setiap orang yang pernah berhubung dengan individu berkenaan telah disaring bagi mengelakkan virus berkenaan tersebar ke bandar lain.

Loading...

Buat masa ini, keputusan ujian masih belum diumumkan tetapi ia sudah cukup serius sehinggakan Kim perlu membuat perjumpaan tergempar untuk kes ini.

Ia merupakan satu kesalahan besar buat rakyat Korea Utara yang keluar negara tanpa pengetahuan pihak berkuasa.

Tiada siapa yang tahu apa bentuk hukuman yang bakal dihadapi suspek pertama kes Covid-19 Korea Utara ini nanti. – VocketJoin our Telegram Channel
Telegram