TERKINI: Pil antivirus Covid-19 tiba di MalaysiaPil antivirus untuk merawat Covid-19 sudah mula memasuki Malaysia. Kementerian Kesihatan Malaysia berkata penghantaran pertama sebanyak 48,000 kotak pil Paxlovid Pfizer telah tiba sejak semalam, lapor Free Malaysia Today.

Pil yang kini dihantar kepada Pharmaniaga Logistic Sdn Bhd ini difahamkan bukanlah pengganti kepada vaksin Covid-19 atau pencegah untuk mengelak jangkitan, tetapi ia adalah salah satu senjata untuk melawan Covid-19, kata ketua pengarah kesihatan Dr Noor Hisham Abdullah.


Noor Hisham berkata, pil itu disyorkan untuk pesakit Covid-19 berumur 18 tahun ke atas, yang bukan dalam kategori berisiko tinggi dan yang tidak memerlukan terapi oksigen.

Tambahnya lagi, untuk keberkesanan optimum, pil perlu diambil sejurus selepas pesakit disahkan positif, atau dalam tempoh lima hari selepas menunjukkan simptom.

Menurut Pentadbiran Makanan dan Dadah AS, Paxlovid ditadbir sebagai tiga tablet (dua tablet merah jambu nirmatrelvir dan satu tablet putih ritonavir).


Mereka harus diambil bersama-sama (untuk ditelan) dua kali sehari selama lima hari, dengan jumlah 30 tablet. Paxlovid tidak dibenarkan untuk digunakan lebih lama daripada lima hari berturut-turut.

Beberapa kesan sampingan ubat yang mungkin termasuk sakit sendi, muntah, cirit-birit, tekanan darah tinggi, dan perubahan dalam deria rasa. – Vocket

 

Join our Telegram Channel
Telegram