Jabatan Penjara tolak permohonan Najib ke Dewan Rakyat alasan keselamatan, kata ShafeeKUALA LUMPUR: Peguam Najib Razak berkata, jabatan penjara menolak permohonan bekas perdana menteri untuk hadir ke persidangan Dewan Rakyat bulan ini.

Shafee Abdullah memberitahu pemberita hari ini berkata, pasukan perundangan telah menulis surat kepada jabatan penjara minggu lalu tetapi pihak berkuasa menolak permintaan itu atas alasan “keselamatan”.

“Kami merayu kepada menteri dalam negeri (Hamzah Zainudin) dengan segera terhadap keengganan jabatan penjara tetapi beliau masih belum menjawab.

“Jika dia tidak menjawab esok, kami akan memfailkan kebenaran untuk semakan kehakiman,” katanya.


Shafee juga menolak alasan keselamatan yang disebut oleh jabatan penjara dalam menafikan permintaan Najib sebagai tidak rasional.

“Penjara dan polis (di Parlimen) boleh memastikan lebih banyak keselamatan di sana.”

Peguam itu turut mengeluh kerana beberapa pembantu politik Najib tidak dapat bertemu dengannya di penjara atau ketika Najib menghadiri mahkamah untuk mendapatkan arahan mengenai perkara berkaitan di Pekan.

“Pembantunya ada di sini (penjara Kajang) tetapi dia tidak dapat melihat anak guam saya (Najib),” kata Shafee, memetik bahawa hanya peguam dan ahli keluarga boleh melihatnya.


Shafee menambah, Najib masih seorang Ahli Parlimen dan harus dilayan seperti itu.

“”Tugas utama Ahli Parlimen adalah menghadiri Parlimen. Ia adalah saat genting sekarang (di Dewan Rakyat),” katanya merujuk kepada khabar angin bahawa Parlimen boleh dibubarkan dalam masa terdekat untuk memberi laluan kepada pilihan raya umum ke-15.

Awal hari ini, Speaker Dewan Rakyat Azhar Harun berkata, beliau tidak mempunyai kuasa untuk memutuskan sama ada Najib boleh menghadiri prosiding di Dewan Rakyat atau tidak.

Tambahnya, terpulang kepada jabatan penjara untuk memutuskan perkara itu memandangkan Najib berada dalam tahanan mereka.


Bekas perdana menteri itu kini menjalani hukuman penjara 12 tahun selepas sabitan kes SRC International dikekalkan oleh Mahkamah Persekutuan pada Ogos.

Bulan lalu, Azhar mengesahkan Najib kekal sebagai Ahli Parlimen Pekan sejak beliau memfailkan petisyen memohon pengampunan diraja atas sabitannya dalam kes SRC.

Najib telah memfailkan petisyen itu pada 2 Sept, dalam tempoh 14 hari selepas keputusan Mahkamah Persekutuan.

Azhar berkata, kehilangan kelayakan Ahli Parlimen itu hanya akan berkuat kuasa sebaik sahaja petisyen pengampunan dibereskan. – FMTJoin our Telegram Channel
Telegram