Qatar, Arab saudi, Palestin dan Mesir mula berpuasa esokMEKAH: Qatar dan Arab Saudi mengumumkan 1 Ramadan jatuh pada hari esok berdasarkan penampakan anak bulan.

Lapor agensi Akhbar Saudi, Mahkamah Agung Arab Saudi mengisytiharkan petang semalam bahawa hari Rabu akan menjadi hari terakhir bulan Syaban, bermakna bulan Ramadan akan bermula pada hari berikutnya.

Ramadan ditentukan oleh kalendar lunar Islam yang bermula pada pandangan pertama bulan.

Para pegawai di wilayah Palestin dan di Mesir juga mengumumkan bahawa Ramadan akan bermula pada hari esok.

Sementara itu, pihak berkuasa di Jordan, Algeria dan Maghribi berkata, mereka akan menunggu sehingga Rabu untuk memutuskan sama ada Ramadan akan bermula pada Khamis atau Jumaat.


Umat Islam percaya bahawa Ramadan adalah bulan di mana ayat-ayat pertama al-Quran diturunkan kepada Nabi Muhammad SAW lebih 1,400 tahun dahulu.

Sepanjang bulan, umat Islam berpuasa sejurus sebelum Subuh hingga solat matahari terbenam, Maghrib.

Puasa memerlukan pantang makan, minum, merokok, dan hubungan seksual di siang hari bagi mencapai taqwa atau kesedaran kepada Allah yang maha besar.

Puasa adalah salah satu daripada lima rukun Islam selain mengucap dua kalimah syahadah, solat lima waktu, menunaikan zakat dan menunaikan haji ke Mekah iaitu tapak tempat suci Islam yang paling suci jika mampu dari segi fizikal dan kewangan.

Dalam kebanyakan negara majoriti Islam, waktu bekerja akan dikurangkan dan kebanyakan restoran ditutup pada siang hari puasa.


Pelbagai negara majoriti Islam mempunyai ucapan yang diperibadikan dalam bahasa ibunda mereka.

‘Ramadan Mubarak’ dan ‘Ramadan Kareem’ adalah ucapan yang biasa ditukar sesama umat Islam dalam tempoh ini, masing-masing mengucapkan selamat menyambut bulan yang diberkati dan dirahmati.

Tahun lepas, berpuasa di seluruh dunia berkisar antara 10 hingga 20 jam sehari.

Di penghujung Ramadan, umat Islam menyambut Hari Raya Aidilfitri.

Dalam bahasa Arab, ia bermaksud perayaan berbuka puasa. − Al JazeeraJoin our Telegram Channel
Telegram