Jika Tun tak tunai janji pada Anwar, saya bersara, tidak bertanding PRU15 – Kit SiangPemimpin veteran DAP Lim Kit Siang sanggup bersara dariapada politik sekiranya Dr Mahathir Mohamad tidak menunaikan memberikan jawatan perdana menteri kepada Presiden PKR Anwar Ibrahim.

Lim berkata beliau tidak suka membuat pertaruhan tetapi kali ini bersedia untuk berundur dari arena politik dan tidak bertanding pada PRU15.

Bagaimanapun, kata Lim lagi sekiranya peralihan kuasa itu berlangsung sebagaimana yang dirancang, maka pemangku presiden Umno Mohamad Hasan perlu bersara daripada politik.

Loading...

"Saya sangat yakin dengan Mahathir dan saya sedia 'bertaruh' dengan Mohamad bahawa Dr Mahathir akan menunaikan komitmen (Pakatan ) Harapan memberikan proses peralihan kuasa jawatan perdana menteri kepada Anwar.

"Jika, Mahathir tidak memberikan jawatannya kepada Anwar, sebaliknya membubarkan parlimen untuk mengadakan PRU15 lebih awal, saya akan bersara dari politik dan tidak akan bertanding pada PRU15.

"Sekiranya, Mahathir berpegang kepada kata-kata beliau dan memberikan jawatan kepada Anwar, kemudian Mohamad perlu berundur dan tidak akan bertanding pada PRU15," kata Lim.

Loading...

PH pecah lepas beberapa bulan

MP Iskandar Puteri berkata demikian susulan kenyataan yang dibuat oleh Mohamad ketika berceramah di Sandakan, pada Rabu lalu.

Adun Rantau itu mendakwa Mahathir lebih rela membubarkan parlimen dan mengadakan pilihan raya daripada memberikan kerusi perdana menteri kepada Anwar selepas dua tahun.

Lim berkata sebelum ini pembangkang berharap gabungan PH "akan pecah" hanya selepas beberapa bulan mentadbir negara.

Loading...

"Sekarang, pembangkang berharap pula PH akan runtuh dan berpecah dengan mengarapkan Mahathir enggan memberi laluan jawatan perdana menteri kepada Anwar," katanya berdasarkan salinan ucapannya di Sandakan malam tadi pada ulang tahun pertama pentadbiran PH selepas PRU14.

Lim turut memberikan Mohamad tempoh dua hari untuk menerima cabarannya.

Mohamad yang kini berada di Sabah berkempen untuk calon PBS menjelang PRK kerusi parlimen Sandakan, esok. Kempennya itu turut disertai oleh bekas perdana menteri Najib Abdul Razak. – Mkini

Diterbitkan 10 Mei 2019, 2:51 tengahari

ARTIKEL BERKAITAN:


Join our Telegram Channel
Telegram