Mahathir: Saya tak akan masuk DAP didominasi orang cina, rakyat tak terimaSebelum membentuk gabungan bagi menghadapi pilihan raya umum (PRU) 2018 lalu, bekas perdana menteri Dr Mahathir Mohamad dan DAP sentiasa bertelagah, saling menuduh sesama sendiri sebagai bersifat perkauman.

Namun sejak itu, Dr Mahathir menarik balik tuduhannya dan mempertahankan DAP daripada persepsi sebegitu, manakala DAP pula menyokong Mahathir untuk menjadi perdana menteri buat kali yang ketiga.

Bagaimanapun, dalam temu bual bersama Asian Times, Mahathir menolak kemungkinan beliau menyertai DAP sekiranya beliau gagal merampas semula Bersatu daripada perdana menteri Muhyiddin Yassin.

Malah menurut laporan berkenaan, Dr Mahathir yang kini berusia 95 tahun itu bahkan ketawa ketika diajukan soalan berkenaan.


Loading...

“Saya tak rasa saya akan masuk DAP. Kamu tahulah, mereka jadikan DAP kambing hitam. Mereka tuduh DAP mengawal kerajaan demi memenangi hati pengundi Melayu.

“Tapi kalau saya masuk DAP, parti yang didominasi orang Cina, saya tak rasa itu akan diterima oleh rakyat,” katanya.

Tidak kira apa yang berlaku, kata Mahathir, dia akan terus mewakili orang Melayu.

“Saya sentiasa mewakili orang Melayu, sejak dari mula dah begitu, dan saya fikir, macam mana pun, saya akan teruskan juga begitu, sama ada masuk parti lain, atau jadi (wakil) bebas atau bentuk parti lain.

“Ini adalah pilihan yang saya rasa, saya belum perlu putuskan buat masa ini,” tambahnya.


Loading...

Ditanya pula tentang populariti Muhyiddin di kalangan orang Melayu, Mahathir mendakwa rakyat kini sedang melihat sikap sebenar perdana menteri itu.

“Pada mulanya dia agak popular sebab dia kata akan bentuk kerajaan Melayu Islam. Sudah tentu, orang Melayu sukalah. Kemudian, dia kata DAP akan musnahkan Melayu, jadi kita kena jatuhkan DAP.

“Ramai orang Melayu percaya apa dia kata. Tapi sekarang mereka dapat lihat dia lebih teruk daripada kerajaan (bekas perdana menteri) Najib (Razak) dari segi pentadbiran.

“Dia cenderung buat benda mengikut kehendaknya tanpa sebarang autoriti, tanpa sebarang pendirian perundangan (legal standing). Jadi, orang sekarang mula dapat Muhyiddin yang sebenarnya,” tambahnya. – Mkini

ARTIKEL BERKAITAN: Ditolak PKR, Najib cadang lantik Tun M sebagai Presiden DAP


Join our Telegram Channel
Telegram