SRC: Pendakwaan gagal buktikan Najib pecah amanahKUALA LUMPUR – Pasukan pendakwaan disifatkan gagal dan tidak berjaya mengaitkan bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib  Razak terlibat dengan apa-apa unsur pecah amanah seperti yang didakwa dalam kes penyelewengan dana RM42 juta.

Sebaliknya pendakwaan hanya ‘agresif’ dan berkali-kali cuba mengaitkan Najib yang juga Ahli Parlimen Pekan dengan ahli perniagaan dalam buruan Low Taek Jho atau Jho Low selama perbicaraan berlangsung.

Malah soal peguambela Najib, Harvinderjit Singh ketika menggulung hujah pembelaan, apakah yang cuba dibuktikan oleh pendakwaan berkait dengan Jho Low walhal Najib didakwa atas tuduhan pecah amanah.

Katanya, pendakwaan juga gagal membuktikan Najib mempunyai sebarang kawalan dalam melakukan pemindahan RM42 juta dana SRC ke akaunnya.

Loading...

“Sebenarnya, kes utama yang dibicarakan dengan dakwaan Najib mengawal dana selain bersekongkol dengan Jho Low, Ketua Pegawai Eksekutif SRC, Nik Faisal Ariff Kamil dan setiausaha sulit Najib, Allayarham Datuk Azlin Alias.

“Pertuduhan Najib ialah CBT atau pecah amanah tetapi tidak ada pertuduhan konspirasi atau bersubahat.

“Jadi apakah yang berlaku sebenarnya?

“Pendakwaan juga tidak berjaya membuktikan Najib telah memindahkan dana tersebut sebaliknya ianya telah dilakukan oleh ‘orang ketiga’ seperti Nik Faisal yang mendapat arahan Jho Low.

“Malah kita juga diperdengarkan pegawai penyiasat Rosli Hussin ketika memberi keterangan ada mengakui notis merah dari Interpol terhadap Nik Faisal dan Jho Low,” katanya lagi.

Loading...

Sambung Harvinderjit, banyak bukti yang menunjukan kes pecah amanah terhadap Nik Faisal dan Jho Low dan bukan Najib.

“Ketika Joanna Yu dari Ambank memberikan keterangan, kita juga diperdengarkan sendiri bagaimana Jho Low sebenarnya memanipulasi akaun peribadi walaupun dia bukan pemilik mahupun pemegang mandat yang sah,” ujarnya.

Harvinderjit juga menarik perhatian pendakwaan juga gagal memberi fokus dengan bukti diketengahkan oleh pembelaan terhadap tandatangan Nik Faisal dan bekas Pengarah 1MDB, Datuk Suboh Md Yassin.

Itu berkaitan dengan isu tandatangan dipalsukan dalam enam surat arahan kepada bank yang menyebabkan RM50 juta dimasukkan ke dalam akaun bank Najib.

“Bagaimana sebenarnya enam surat arahan ini wujud? Enam surat arahan yang disampaikan kepada bank untuk memindahkan RM50 juta dan diletakkan ke dalam akaun Najib. Kami hendak tahu, mananya CBT oleh Najib di sini?

“Pendakwaan dengan senang berkata ‘tidak kisah’ jika ianya di potong dan tampal kerana tidak ada aduan rasmi dibuat kepada SRC. Ini bukanlah satu kes dengan hanya berdasarkan jangkaan sebaliknya bukti.

“Dalam kes ini, pendakwaan lebih kepada andaian berbanding bukti yang munasabah melangkaui keraguan,” ujarnya.

Hujah penggulungan terus bersambung di hadapan Hakim Mahkamah Tinggi, Mohd Nazlan Mohd Ghazali hari ini.

Najib didakwa pada 4 Julai tahun lalu atas tiga tuduhan pecah amanah dan satu tuduhan salah guna kuasa membabitkan dana SRC International berjumlah RM42 juta.

Pada 8 Ogos tahun lalu pula, beliau dituduh di Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur atas tiga tuduhan pengubahan wang haram membabitkan jumlah dan dari dana sama.

Ahli Parlimen Pekan itu didakwa melakukan kesalahan terbabit antara 17 Ogos 2011 dan 10 Februari 2015. – MalaysiaGazetteJoin our Telegram Channel
Telegram