Ebit Lew mulakan misi 10 hari hantar bantuan di SabahKOTA KINABALU: Pendakwah Ebit Lew memulakan misi 10 hari ke pantai timur Sabah Khamis (28 Jan), membawa bekalan kepada mereka yang memerlukan di empat daerah di sana.

Pengasas Pertubuhan Kasih Umat Malaysia (PKUM) terbang ke Tawau dari ibu negara pada hari Khamis pagi, dan akan terus menuju ke Lahad Datu untuk program pertamanya bersama polis di ibu pejabat polis daerah di sana pada waktu petang.

Dalam catatannya yang lalu ke Facebook dan Instagram, usahawan dan dermawan itu mengatakan 1,000 paket makanan, 100 kerusi roda, 75,000 topeng muka dan 200 tablet multimedia (untuk pelajar yang memerlukan) diterbangkan ke Sabah untuk misi tersebut.


Ketua sukarelawan PKUM Sabah Mohamad Ikhsan Helzy Sutarso mengatakan berdasarkan program awal, mereka akan menuju ke Kunak pada hari Sabtu (30 Jan) sebelum pergi ke Semporna untuk berinteraksi dengan masyarakat di sana, dan kemudian kembali ke Tawau.

Dia tidak dapat memberikan rincian penerima kerana sukarelawan masih mengemas kini daftar, tetapi mengatakan mereka dijadualkan mengunjungi empat kampung di Lahad Datu dan hospital daerah di sana.

“Bagi alat yang digunakan pelajar untuk pembelajaran dalam talian, kami telah meminta bantuan pihak pentadbiran sekolah dan guru untuk mengenal pasti mereka yang benar-benar memerlukannya untuk PdPR (pembelajaran di rumah).

"Sejak sesi sekolah dimulakan, mereka (sekolah) akan dapat menentukan pelajar mana yang menghadapi kesulitan," kata Ikhsan, sambil menambah bahawa perincian angka akan dibincangkan pada malam Khamis semasa taklimat mereka.


Ebit, dalam catatan di media sosial pada hari Khamis, menyatakan rasa syukur kerana pasukan sukarelawan diberi harga istimewa untuk penerbangan semasa misi oleh MAS.

“Kami bercakap mengenai misi lain. MAS Airlines juga akan bergabung dalam misi amal lain, walaupun menghadapi kesan Covid-19 itu sendiri,” katanya dalam catatannya.

Bekalan yang akan disumbangkan telah dikeluarkan sebelumnya melalui tajaan syarikat penerbangan kargo MyJet Xpress dan syarikat perkhidmatan sokongan Zen Aviation. – The Star


Join our Telegram Channel
Telegram