Penduduk gempar harimau muncul depan rumahLENGGONG – Penduduk di Taman Kota, Kampung Lahar di sini gempar apabila seekor harimau dahan dilihat muncul di hadapan sebuah rumah awal pagi hari ini.

Rakaman video berdurasi 51 saat yang viral di media sosial itu menunjukkan harimau tersebut sedang menghidu sesuatu seolah-olah sedang kelaparan mencari makanan.

Difahamkan kejadian tersebut berlaku kira-kira pada pukul 2 pagi.


Bimbang dengan perkara tersebut, penduduk kampung kemudiannya melaporkan kehadiran harimau dahan tersebut kepada Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (Perhilitan).

Pengarah Perhilitan Perak, Yusoff Shariff berkata, pihaknya telah menerima aduan daripada penduduk dan tindakan segera akan diambil bagi menangkapnya.

Katanya, banyak faktor yang boleh menyebabkan haiwan liar tersebut muncul di kawasan kediaman manusia.


“Antaranya tersesat ketika mencari makan, kehilangan pasangan atau terdapat gangguan di habitat asalnya.

“Pegawai Perhilitan akan memasang perangkap untuk menangkap haiwan tersebut hari ini agar keselamatan orang ramai terpelihara,” katanya ketika dihubungi hari ini.

Katanya, Perhilitan mengingatkan penduduk agar memberikan kerjasama untuk tidak menangkap haiwan berkenaan atau melakukan apa-apa tindakan terhadapnya. – Kosmo Please subscribe
Join our Telegram Channel
Telegram