Pemimpin GPS hentam Zuraida, tiada ruang untuk Bersatu di SarawakPemimpin GPS menafikan kenyataan Ahli Majlis Tertinggi Bersatu, Zuraida Kamaruddin yang mencadangkan agar partinya dapat bertanding di Sarawak di bawah panji GPS.

Naib Presiden PBB Abdul Karim Rahman Hamzah menyatakan tidak ada ruang untuk Bersatu di Sarawak.

"Terdapat banyak cakap-cakap mengenai isu baru-baru ini mengenai Bersatu bertanding dalam pilihan raya negeri kita di bawah tiket GPS tetapi setakat yang kita tahu tidak ada ruang untuk mereka melakukannya kerana gabungan negeri telah mengenal pasti calon untuk bertanding semua 82 kerusi," katanya dalam satu kenyataan.

Bagaimanapun, Abdul Karim mengatakan GPS masih menyokong Perikatan Nasional (PN) yang dipimpin Bersatu dan akan menguruskan isu itu sewajarnya.


"PN ditubuhkan demi kestabilan dengan sokongan GPS. Kami juga berharap PN akan membalasnya ketika menghadapi pilihan raya negeri," katanya.

Sementara itu, Ketua Pemuda PBB Gerald Rentap Jabu menyatakan bahawa komponen GPS yang terdiri daripada PBB, SUPP, PRS dan PDP akan bertanding di semua 82 kerusi DUN di Sarawak.

"Bersatu bukan anggota GPS," katanya seperti dipetik oleh Borneo Post.

Rentap menambah bahawa Perdana Menteri Muhyiddin Yassin menyerahkan kepada Ketua Menteri Sarawak Abang Johari Openg, yang juga pengerusi GPS, untuk memutuskan pengaturan kerusi untuk pilihan raya negeri yang akan berlangsung pada bulan Ogos.

"Jangan datang ke Sarawak dan hanya membuat tuntutan.


"Adalah baik baginya untuk terlebih dahulu memahami keperluan rakyat untuk lebih banyak stesen bomba, skim perumahan yang mengutamakan rakyat dan peruntukan kepada pihak berkuasa tempatan, sehingga wilayah Sarawak setaraf dengan wilayah Semenanjung Malaysia," katanya seperti dilapor.

Zuraida, yang juga menteri perumahan dan kerajaan tempatan, dalam lawatan kerja di Sarawak pada hari Isnin mendakwa bahawa Bersatu mungkin akan bertanding di bawah panji GPS.

"Kita difahamkan di Sarawak ini, insyaAllah, sekiranya Bersatu bertanding, kita akan bertanding dengan tiket GPS dalam pilihan raya negeri," katanya seperti dipetik Astro Awani.

Pengerusi PBB Cawangan Piasau Kaunselor Sardon Zainal, sementara itu, mendakwa Zuraida telah salah faham dengan apa yang disampaikan kepadanya oleh pemimpin PBB yang telah bertemu dengannya.


Sardon berkata perbincangan diadakan antara wakil rakyat PBB Tupong, Fazzrudin Abdul Rahman dan ketua Pengerak Komuniti Negara (PKN) Sarawak, Nurhanim Mohsen, tetapi tidak ada yang menyentuh tentang membenarkan Bersatu bertanding dengan tiket GPS.

PKN adalah organisasi yang dikaitkan dengan Zuraida, yang terdiri daripada banyak bekas anggota PKR yang menyertai Bersatu.

"Fazzrudin tidak pernah menyentuh mengenai soal membenarkan Bersatu menggunakan tiket GPS untuk bertanding pada PRN Sarawak yang akan datang.

"Kenyataan ini hanyalah suatu andaian yang tidak berasas sama sekali kerana presiden Bersatu sendiri telah memberikan jaminan bahawa Bersatu tidak akan bertanding di Sarawak dan Ketua Menteri Sarawak sendiri tidak pernah mengalu-alukan Bersatu bertanding di Sarawak demi menjaga hubungan antara PN dan GPS di peringkat pusat," katanya seperti dipetik Sarawak Tribune. – Mkini

 

Join our Telegram Channel
Telegram