Bekas guru bahasa Arab dipenjara 8 tahun, lakukan seksual fizikal terhadap muridPutrajaya: Seorang bekas guru bahasa Arab mula menjalani hukuman penjara lapan tahun hari ini selepas gagal dalam rayuan terakhirnya untuk mengetepikan sabitan dan hukuman penjara kerana melakukan kesalahan seksual fizikal terhadap seorang murid perempuan berumur 12 tahun pada 2018.

Nor Azlam Ab Rahman, 43, juga akan menerima satu sebatan rotan.

Panel tiga hakim Mahkamah Rayuan terdiri daripada Datuk Hanipah Farikullah, Datuk Ahmad Zaidi Ibrahim dan Mohamed Zaini Mazlan sebulat suara menolak rayuan Nor Azlam terhadap sabitan dan hukumannya selepas memutuskan rayuan itu tidak mempunyai merit.

Dalam penghakiman mahkamah, Hanipah berkata berdasarkan keseluruhan bukti, sabitan kesalahan Nor Azlam adalah selamat.


Beliau berkata Mahkamah Sesyen telah memutuskan bahawa Nor Azlam gagal menimbulkan sebarang keraguan munasabah dalam kes pendakwaan, sambil menambah bahawa tiada kesilapan oleh Mahkamah Sesyen dan Mahkamah Tinggi yang memerlukan campur tangan rayuan.

Hakim itu berkata hukuman penjara lapan tahun dan satu sebatan yang dikenakan terhadap Nor Azlam oleh Mahkamah Sesyen adalah tidak keterlaluan.

Mahkamah kemudian mengeluarkan waran komital untuk Nor Azlam memulakan hukuman penjaranya mulai hari ini.

Nor Azlam sebelum ini dibebaskan dengan ikat jamin RM50,000 sementara menunggu rayuannya selesai.


Pada 5 Oktober 2019, Mahkamah Sesyen mendapati Nor Azlam bersalah kerana melakukan kesalahan seksual dengan menyentuh anggota badan kanak-kanak perempuan berusia 12 tahun itu dan menjatuhkan hukuman penjara lapan tahun dan satu sebatan.

Mahkamah Tinggi menolak rayuannya pada 16 Mei 2022.

Mengikut kertas pertuduhan, Nor Azlam melakukan kesalahan itu di makmal sebuah sekolah rendah di Kota Bahru, Kelantan pada 2.30 petang pada 4 Ogos 2018.

Dia diwakili peguam Mohd Azrul Hasyimi Mohammad manakala pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya Dhiya Syazwani Izyan Mohd Akhir. − HmetroJoin our Telegram Channel
Telegram