Berang ditegur tak kerja punca lelaki bunuh abang, kakak iparIPOH: Berang ditegur kerana tidak bekerja dipercayai motif pembunuhan pasangan suami isteri yang ditemukan maut dengan berlumuran darah di ruang tamu rumah mereka di Taman Bercham Aman di sini, pagi semalam.

Ketua Polis Perak Mior Faridalathrash Wahid, berkata siasatan mendapati berlaku pertengkaran antara mangsa wanita dengan suspek berusia 61 tahun yang merupakan adik iparnya itu selepas ditegur kerana tidak bekerja.

“Suspek lelaki jenis panas baran itu kemudiannya dikatakan merosakkan komputer di rumah dan naik marah. Terdapat dendam lama sebelumnya yang masih dalam siasatan, namun mangsa tidak pernah membuat laporan polis sebelum ini,” katanya ketika dihubungi Bernama.


Beliau berkata ketika kejadian, suspek turut menyerang suami kepada mangsa yang juga abangnya dan pemeriksaan lanjut mendapati tiada rekod sakit mental dilaporkan pada suspek setakat ini.

Mior Faridalathrash berkata, berdasarkan bedah siasat dijalankan ke atas kedua-dua mangsa mendapati, senjata yang mungkin digunakan ialah tali untuk menjerut leher mangsa, pisau kecil dan objek tumpul yang menyebabkan kesan cedera menggunakan belakang kapak.

Menurutnya punca kematian suri rumah Ooi Tin Lu, 59, dan suaminya Ng Chun Hon, 64, seorang mekanik adalah disebabkan kecederaan akibat objek tajam dan tumpul di bahagian kepala.

“Pemeriksaan luaran pada kedua-dua si mati terdapat beberapa luka seperti luka tetak, tikaman dan luka koyak di bahagian kepala.

“Luka-luka tersebut telah menyebabkan kepatahan tengkorak dan pendarahan di bahagian otak,” katanya.


Katanya, pemeriksaan bahagian leher mangsa lelaki juga mendapati terdapat kesan jerutan iaitu kecederaan berlaku selepas kematian mangsa.

Semalam, mayat kedua-dua mangsa ditemukan berlumuran darah di ruang tamu rumah berkenaan oleh abang Chun Hon yang balik ke rumah selepas bekerja, lalu melaporkan kepada polis kira-kira 8.50 pagi.

Pasukan polis bersama pihak Hospital Raja Permaisuri Bainun yang tiba di tempat kejadian mendapati kedua-dua mayat ditempatkan berdekatan dengan satu daripadanya tertiarap manakala satu lagi tersandar pada dinding dipercayai mati akibat kecederaan di kepala disebabkan senjata tajam dan objek tumpul namun tiada senjata ditemukan.

Susulan itu, polis memburu suspek yang juga adik lelaki Chun Hon yang menghilangkan diri bersama kereta jenis Proton Saga milik Ooi dan berjaya menahan lelaki itu di Genting Highlands, Pahang kira-kira 7.45 malam tadi dan menemukan sebilah kapak yang dipercayai digunakan dalam kejadian itu.
Join our Telegram Channel
Telegram