Murid sekolah diajar pakai kondom undang reaksi netizenMELIHAT kepada berita yang dipaparkan di media mengenai gejala sosial melibatkan remaja sejak kebelakangan ini, secara tidak langsung ia membangkitkan kebimbangan ramai.

Lihat sahaja kes-kes cabul atau rogol yang dilaporkan di akhbar mahupun televisyen, alangkah sedihnya apabila ada di antara pelakunya masih berusia awal belasan tahun.

Lebih malang, hasil perbuatan tersebut membuatkan mangsanya hamil dan melahirkan bayi luar nikah, sekaligus berpotensi meningkatkan lagi kes pembuangan bayi.

Situasi ini sedikit sebanyak menimbulkan tanda tanya mengenai keberkesanan didikan yang diterapkan oleh ibu bapa di rumah mahupun di institusi pendidikan.


Justeru seiring dengan situasi semasa dan peredaran zaman, ramai yang melihat betapa pentingnya untuk memperkenalkan pendidikan seks di sekolah dalam usaha untuk membendung isu sosial dalam kalangan remaja, sungguhpun ia mewujudkan perbahasan sesetengah pihak.

Baru-baru ini tular satu video menunjukkan sekumpulan pelajar lelaki di sebuah sekolah diajar cara-cara untuk memakai kondom dengan betul, yang mana ia sebahagian daripada pendidikan seks.

Dalam video berdurasi 24 saat itu, kelihatan seorang pelajar lelaki cuba mempraktikkan cara memakai kondom dengan betul kepada objek yang berbentuk zakar, sambil diperhatikan oleh seorang guru dan rakan-rakannya yang lain.

Dapat dilihat daripada reaksi pelajar-pelajar tersebut, mereka seperti pertama kali didedahkan dengan perkara sedemikian.

Difahamkan, video tersebut dirakam di sebuah sekolah menengah di Sarawak.


Sehingga kini video yang dimuat naik di akaun TikTok @kimgiejie meraih melebihi 313,000 jumlah tontonan.

Menjengah ruangan komen, ternyata video tersebut mengundang reaksi yang pelbagai daripada netizen dengan sebahagiannya bersetuju tentang pendekatan berkenaan, manakala sebahagian yang lain pula sebaliknya.

"Sekarang ni ramai je kes remaja mengandung. Okay lah tu belajar guna kondom.

"Ini memang sangat bagus. Pendidikan seks adalah sangat penting.

"Bagus sekolah ajar benda-benda macam ni supaya orang tak ada nak cuba sendiri.

"Bahaya ni... sudahlah dekat kedai serbaneka berlambak jual.

"Perlukah benda ini diajar?" demikian antara komen yang dilontarkan netizen. – Mstar

Join our Telegram Channel
Telegram