Segerakan penubuhan Majlis Ulama Umno, kata ZahidKUALA LUMPUR: Presiden Umno Ahmad Zahid Hamidi berkata Majlis Ulama Umno yang pernah diusulkan sebelum ini perlu disegerakan penubuhannya.

Katanya, usaha itu merupakan salah satu daripada hala tuju perlu dibuat supaya Umno dapat maju ke hadapan.

“Kita juga perlu mendekati kumpulan-kumpulan ulama yang saya percaya ramai di luar sana bersedia untuk bersama dengan kita,” katanya dalam ucapan dasar presiden pada Perhimpunan Agung Umno (PAU) 2022 di Pusat Dagangan Dunia (WTC).


Sementara itu, Ahli Majlis Kerja Tertinggi Fathul Bari Mat Jahaya ketika ditemui berkata, beliau sudah mencadangkan penubuhannya pada PAU 2010 sambil menambah keperluan itu berdasarkan pindaan Perlembagaan Umno pada 2019 yang meletakkan Islam pada dasar perjuangan parti.

Beliau turut menolak tanggapan bahawa penubuhan itu untuk menggambarkan Umno lebih Islam daripada parti lain.

“Kita mahu parti keluarkan idea yang lebih progresif, mendekati isu yang menekan rakyat di bawah, sentuh ekonomi, politik sederhana.. saya mahu ia diluluskan sebagai badan islamik yang lebih progresif.

“Majlis itu juga menjadi tempat Umno buat dasar, bahaskan isu secara luas, terangkum, bincang soal halal dan haram. Kita kena tegakkan Islam sebagai dasar perjuangan, tunjukkan Islam ada nilai,” katanya. – FMTJoin our Telegram Channel
Telegram