Pengantin dikeronyok cerai isteri selepas seminit akad nikahJAKARTA – Satu klip video tular di media sosial Indonesia memaparkan detik seorang pemuda menceraikan isterinya sebaik sahaja diijab kabul, lapor portal berita TribunJateng.com hari ini.

Rakaman itu diberi judul ‘Pemuda di Bima ceraikan isteri beberapa minit selepas ijab kabul, keluarga pengantin perempuan terus mengamuk.’

Dalam klip video itu, kelihatan si suami  enggan menandatangani surat nikah  selepas ijab kabul selesai. Dia sebaliknya berdiri dan melafazkan talak kepada isterinya.


Perbuatan pemuda tersebut menyebabkan keluarga pengantin perempuan hampir pitam. Insiden itu juga menyebabkan keluarga pengantin lelaki dan pengantin perempuan bergaduh.

Keterangan yang disertakan bersama rakaman itu menyebut bahawa lelaki itu menikahi gadis yang sedang berbadan dua dan dia enggan bertanggungjawab.Bagaimanapun, dia tetap dipaksa untuk melangsungkan pernikahan tersebut.

Lelaki itu tetap hadir dalam majlis pernikahan itu dan menjalankan ijab kabul. Namun, dipercayai akibat  diselubungi  perasaan kecewa,  dia terus menceraikan isterinya.

“Hari ini, aku talak Yati,” katanya dalam bahasa Bima.


Tersentak dengan perbuatan tersebut, keluarga pengantin perempuan  langsung mengamuk dan bertindak menyerang lelaki itu.

Apa yang berlaku seterusnya tidak dapat dipastikan kerana video itu berakhir dengan keduaa-dua keluarga bergaduh.

Lokasi kejadian belum dapat dipastikan tetapi beberapa netizen berkata, insiden itu berlaku di Sumbawa, Kepulauan Sunda Kecil, manakala pengantin lelaki dikatakan berasal dari  Kampung Kalampa dalam Kecamatan Woha. – Kosmo


BACA JUGA:
Join our Telegram Channel
Telegram