PM: Kabinet setuju tubuh pasukan khas siasat Tommy ThomasKUALA LUMPUR: Kabinet bersetuju menubuhkan sebuah pasukan petugas khas siasatan berhubung dakwaan bekas Peguam Negara Tan Sri Tommy Thomas dalam bukunya “My Story: Justice in the Wilderness”.

Menurut satu kenyataan hari ini, Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri memaklumkan bahawa pasukan petugas tersebut ditubuhkan bagi membuat kajian awal sebelum sebarang tindakan seterusnya diambil terhadap Tommy Thomas.


“Pasukan petugas ini akan dipengerusikan oleh bekas Ketua Hakim Negara yang akan dilantik dalam masa terdekat. Sementara itu, Bahagian Hal Ehwal Undang-Undang (BHEUU) dan Jabatan Peguam Negara (AGC) bertindak sebagai urusetia.”

Menurut kenyataan itu lagi, pasukan tersebut antara lain bertujuan untuk menyiasat dakwaan Tommy Thomas mengenai salah guna kuasa dalam isu pelantikan hakim, campur tangan badan eksekutif melampau dalam badan kehakiman, pendakwaan terpilih dan bersifat politik serta pelanggaran sumpah kerahsiaan.

Dalam kenyataan yang sama, Kabinet turut bersetuju mewujudkan jawatankuasa khas bagi menyiasat dan menyemak semula dua kes berasingan, iaitu berhubung kes kematian anggota bomba, Muhammad Adib Mohd Kassim dan kes Pedra Branca/Pulau Batu Puteh.


“Penubuhan jawatankuasa khas ini membuktikan komitmen kerajaan dalam memastikan kes kematian Allahyarham Adib, 24, yang juga anggota unit Bantuan Perkhidmatan Kecemasan (EMRS) Balai Bomba dan Penyelamat Subang Jaya, mendapat keadilan dan sekaligus pelaku kematian Adib dihadapkan ke muka pengadilan,” kata Perdana Menteri dalam kenyataan itu.

Bagi kes Muhammad Adib, jawatankuasa tersebut akan dipengerusikan oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-Undang), Datuk Seri Wan Junaidi Tuanku Jaafar dan turut dianggotai oleh Menteri Dalam Negeri (KDN), Datuk Seri Hamzah Zainuddin, Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT), Datuk Seri Reezal Merican Naina Merican serta Peguam Negara, Tan Sri Idrus Harun.

Manakala bagi kes Pedra Branca/Pulau Batu Puteh, pasukan petugas khas akan dipengerusikan oleh bekas Peguam Negara Tan Sri Mohamed Apandi Ali. – Awani

Join our Telegram Channel
Telegram