Rasuah RM1.3 juta: Pelik tiada pemimpin Bersatu pertahan Muhyiddin – NajibUALA LUMPUR – Bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak mempersoalkan sikap berdiam diri kepimpinan tertinggi Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) terhadap dakwaan rasuah yang melibatkan Presidennya, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Najib berkata, semua pemimpin parti itu bertindak mengunci mulut masing-masing dan tidak mempertahankan Muhyiddin yang disifatkan sebagai sesuatu yang pelik.


“Tak kan tiada seorang pun dari PPBM mahupun PN yang ingin bekap Abah kau setelah dia terkantoi membohong bahawa dia tengah sakit kanser di luar negara pada tarikh-tarikh UKSB mendakwa membayar RM1.3 juta kepada dia?

“Seorang pun tak mahu sangkal?, soal Najib di Facebook beliau.

Najib berkata demikian mengulas laporan media mengenai  dakwaan Muhyiddin menerima RM1.3 juta daripada sebuah firma yang didakwa memberi rasuah kepada Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.

Muhyiddin kemudiannya menafikan dakwaan itu dan berkata beliau sedia untuk disiasat oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Jumaat lalu, Muhyiddin berkata, dakwaan tersebut adalah palsu yang memberikan gambaran pihaknya turut menerima sogokan.


Jelas Pengerusi Perikatan Nasional (PN) itu, dakwaan bahawa beliau menerima dana tersebut antara Jun hingga Ogos 2018 juga tidak tepat berikutan pada tempoh tersebut beliau sedang mengambil cuti sakit akibat pembedahan.

Pada prosiding Jumaat lalu, David Tan Siong Sun, bekas pengurus pentadbiran Ultra Kirana Sdn Bhd (UKSB), ditunjukkan lejar syarikat dan diminta mengenal pasti beberapa akronim.

Antara lain, Tan mengenal pasti “TSM” sebagai “Tan Sri Muhyiddin” dan Muhyiddin ketika itu Menteri Dalam Negeri dibayar dengan RM1.3 juta secara tunai dan dibahagikan kepada tiga bahagian pembayaran. – MGJoin our Telegram Channel
Telegram