Najib ada tempoh 14 hari fail pengampunan atau hilang status MPNajib Razak mempunyai pilihan untuk memfailkan petisyen bagi mendapatkan pengampunan berhubung keputusan Mahkamah Persekutuan yang mengekalkan sabitan dan hukuman penjara terhadapnya.

Bagaimanapun, peguam New Sin Yew berkata, bekas perdana menteri itu mesti memfailkan petisyen dalam tempoh 14 hari atau kehilangan statusnya sebagai ahli parlimen Pekan.

“Pengampunan bukan proses kehakiman, yang telah berakhir di Mahkamah Persekutuan. Ia adalah proses eksekutif di mana eksekutif boleh memilih untuk meremit, menggantung atau meringankan hukuman.

“Jika Najib berjaya dalam petisyennya untuk pengampunan, pemenjaraan dan dendanya boleh dikurangkan atau digantung sepenuhnya.


“Kuasa ini hanya boleh dilaksanakan oleh Yang di-Pertuan Agong setelah berunding atau disyorkan oleh Lembaga Pengampunan,” tambahnya.

Lembaga Pengampunan, katanya, terdiri daripada peguam negara, menteri wilayah persekutuan dan tiga ahli lain yang dilantik oleh Agong, yang mengetuai lembaga itu.

“Tiada had masa untuk memutuskan petisyen untuk pengampunan dan tidak ada had untuk berapa kali seseorang boleh memfailkan petisyen untuk pengampunan.

“Tetapi bagi kes Najib, jika dia tidak melakukannya dalam tempoh 14 hari, dia akan kehilangan status sebagai ahli parlimen di bawah Perkara 48,” tambahnya.

Sementara itu, Speaker Dewan Rakyat, Azhar Azizan Harun berkata dia masih menunggu perintah rasmi yang diwartakan berhubung status kerusi parlimen Pekan yang disandang Najib.


"Jika dia tidak memfailkan sebarang rayuan lain dalam tempoh 14 hari, maka dia akan hilang kelayakan," kata Azhar kepada pemberita ketika majlis sambutan Hari Kemerdekaan ke-77 Suruhanjaya Tinggi Indonesia di Kuala Lumpur.

“Jika dalam tempoh 14 hari terdapat petisyen difailkan untuk pengampunan, maka kelayakan ahli parlimen untuk menyandang kerusinya akan kekal sehingga petisyen diputuskan,” katanya.

Najib dipilih menjadi Ahli Parlimen Pekan sejak 1976.

Dia bertanding di kerusi itu berikutan kematian bapanya allahyarham Abdul Razak Hussein, yang merupakan perdana menteri kedua.

Spekulasi mengenai pengampunan untuk Najib telah tersebar sejak kesnya bermula. – MkiniJoin our Telegram Channel
Telegram